Fuji Film

Het zit min of meer in het DNA van het bedrijf "fietsen naar je werk is heel gewoon". Dat was al zo toen ik hier 28 jaar geleden kwam werken blikt Jos van Dommelen terug. Ben je bang dat je er niet zo representatief uitziet na je fietsrit naar het werk? Niet nodig, weet Ton van Roessel uit ervaring, je kunt hier prima douchen en omkleden. Ik trek mijn pak, dat hier hangt op mijn werkkamer, ook pas aan na de fietsrit.

Fuji Film

Fietsstimulering past bij Fujifilm naadloos binnen de sterke vitaliteitsgedachte van het bedrijf. En ja, het helpt als je zelf het goede voorbeeld geeft zeggen van Roessel en van Dommelen die beide dagelijks hun woon-werk route van 20 km afleggen.

Fitgesprek
Het fitheidsverhaal staat niet op zichzelf. Zo maakt het bedrijf het aantrekkelijk om lid te worden van een sportschool en Fujifilm is sponsor van Tilburg Ten Miles, een groot hardloopevenement waar ook de nodige werknemers aan deel nemen. Ook houden leidinggevenden jaarlijks een fitgesprek met iedere werknemer. Dit gaat over de algehele gezondheid van de medewerker (mentaal, fysiek en fit met de job). In dat gesprek komt fietsen naar je werk ook ter sprake.

Bereikbaar
Bij de voorzieningen neemt Fujifilm graag het voortouw. Niet voor niets zien collega-bedrijven Fujifilm als voorbeeld omdat de fietsvoorzieningen op orde zijn. Als medewerkers met de fiets naar het werk komen dan kunnen ze hun fiets hier voor de deur in een overdekte stalling zetten met genoeg laadpunten voor elektrische fietsen. Automobilisten moeten daarentegen hun auto een stuk verder parkeren omdat ons bedrijventerrein autoluw is. Dat maakt het ook aantrekkelijker om op de fiets tekomen.
Het bedrijf moet vanuit alle windrichtingen goed bereikbaar zijn voor fietsers. Als dat niet zo is is er werk aan de winkel weet van Roessel die daar als voorzitter van het Tilburgse bedrijventerrein Vossenberg (230 bedrijven) een voortrekkersrol in kan vervullen. In die rol probeer ik de fiets te promoten. Zo hebben we in goed overleg met de gemeente een mooie nieuwe fietsroute kunnen realiseren. We waren al vanuit twee richtingen goed bereikbaar. Inmiddels geldt dat voor alle richtingen. Wat dat betreft hebben we het goed voor elkaar. De fietsinfrastructuur kunnen we samen met de overheid verbeteren. En het kan nog beter. Denk aan de fietstunnel bij een gevaarlijke oversteek of meer plekken waar fietsers voorrang krijgen op aut's. Fietsen in onze regio aantrekklijker maken past ook in de duurzaamheidsopdracht van ons bedrijf.

Omwenteling
En wat betreft de mogelijke groei van het aantal fietsen staan veel seinen op groen. We zien dat de introductie van de e-bike voor een omwenteling zorgt. Ook werknemers die wat verder weg wonen pakken vaker de e-bike voor woon-werkverkeer. Het argument "ik kom bezweet aan op het werk" hoeft met de e-bike niet meer te gelden. Zelfs met het bekendste excuus van niet-fietsers "regen" hoef je bij beide fietsambassadeurs niet aan te komen. Ze durven het met droge ogen uit eigen ervaring te beweren "echt, het regent bijna nooit".