Werkgever

Fietsen is gezond en goedkoper. Ook voor de werkgever geeft het fietsplan 2020 een aantal aantrekkelijke voordelen. Wat kan Fiets Lease voor je doen?

Is het beleid en de aanpak helder en wil je gewoon bij Fiets Lease starten met leasen van één of meerdere fietsen? Prima. 
Het proces werkt als volgt:
1 Stuur je medewerker naar de fietsdealer
- De medewerker zoekt zelf zijn fiets uit bij zijn of haar favoriete fietsspecialist.
- De werkgever bepaald tegelijkertijd het budget en de werkgevers bijdrage. 
2 Stuur de offerte naar Fiets Lease
- De werkgever of werknemer stuurt via deze link de offerte van de fietsdealer naar Fiets Lease
- Zorg voor een zo compleet mogelijke offerte en een zo compleet mogelijk ingevuld contactformulier
3 Papierwerk
- Fiets Lease beoordeelt de aanvraag en koppelt de uitslag aan de werkgever terug.
- Fiets Lease neemt contact op met de werknemer, werkgever en de fietsdealer om de papieren in orde te maken
4 Bestelling en afmontage fiets
- Fiets Lease bestelt de fiets en financiert deze.
- De fietsdealer levert de fiets en monteert deze af voor de medewerker
- De medewerker krijgt een melding van de fietsdealer om de fiets op te halen

 

Mobiliteitsaanpak
Is je aanpak nog niet helder en ben je binnen het bedrijf of instelling verantwoordelijk? Hoe pak je het mobiliteitsvraagstuk aan? Hoe reizen, parkeren en leasen de medewerkers? Wat zijn de kosten en huidige regelingen en vergoedingen? Hebben medewerkers voorkeuren?
Fiets Lease maakt de fietspotentie graag inzichtelijk. Eventueel werken we een uitgebreid adviesrapport uit waarin o.a. het mobiliteitsbeleid uitgewerkt wordt. Neem contact op voor een afspraak via fietsleasearnhem.nl
 

Juridisch de regels uitgelegd
1 Bijtelling zoals bij een auto van de zaak
Met het nieuwe fietsplan 2020 wordt het een stuk aantrekkelijker gemaakt om een fiets van de zaak te gebruiken. De bijtelling voor een fiets van de zaak is straks gebaseerd op de methodiek zoals bij de bijtelling voor een auto van de zaak. Het bijtellingspercentage voor een fiets van de zaak is vanaf 2020 7%. Dit is de basis waarop Fiets Lease jou een fiets kan aanbieden.
2 Geen lastige registratie en complexe rekenmethode
De maatregel is vooral in het leven geroepen om de regelgeving te vereenvoudigen en een aantrekkelijk (fiscaal) aanbod te doen.
3 Zo werkt de bijtelling
Alleen werknemers die een fiets ter beschikking krijgen van de werkgever krijgen te maken met bijtelling. Behalve voor het woon-werkverkeer mag de werknemer de fiets uiteraard ook voor privé-fietsritten gebruiken. LET OP: ook wanneer een werknemer de fiets van de zaak alleen gebruikt voor het reizen van en naar het werk, is de bijtellingsregeling van toepassing!
De regeling houdt in dat werknemers jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij hun inkomen moeten bijtellen. Goed om te weten is wel dat een werknemer met een fiets van de zaak niet meer in aanmerking komt voor de belastingvrije reiskostenvergoeding.
4 Voor welke fietsen geldt de regeling?
De regeling geldt voor alle soorten fietsen, dus ook e-bikes, speed pedelecs, racefietsen en MTB's.
5 Bijtelling niet voor accessoires, wel voor accu-upgrade
Accessoires die door de werkgever bij de fiets ter beschikking worden gesteld, zoals regenpakken en fietstassen, vormen in principe gewoon loon, waarbij een werkgever er ook voor kan kiezen om het loonbestanddeel onder de eindheffingsregeling te betrekken. Wanneer accessoires deel uitmaken van de fiets, maken ze ook deel uit van de consumentenadviesprijs van de fiets. Denk dan bijvoorbeeld aan de upgrade van een accu bij een elektrische fiets. Onderhoudsbeurten en servicepakketten spelen voor de bijtelling geen rol, dat zijn bijkomende kosten voor de werkgever.
6 Controle van het gebruik van een fiets van de zaak
De complexiteit van het al dan niet privégebruik was juist het probleem. Door de nieuwe regels is de verwachting dat de controle bij het beschikking stellen van een fiets vanaf 2020 minder wordt.
7 Werknemer wordt geen eigenaar
Bij een fiets van de zaak die beschikbaar wordt gesteld door de werkgever is de werknemer geen eigenaar totdat de werknemer er voor kiest om aan het einde van de lease periode (36 maanden) de fiets over te nemen. Bij Fiets Lease is de overname kostenloos.
8 Overname via de werkgever
Treedt een werknemer uit dienst? Dan moet hij of zij de fiets van de zaak teruggeven. Tenzij de werkgever en werknemer samen met Fiets Lease een afspraak maken voor overname. Dit bedrag moet tenminste de waarde zijn die de fiets in het economisch verkeer heeft ten tijde van de overname. Het overnamebedrag vormt een loonbestanddeel. Ook hier kan de werkgever er voor kiezen om dit bestanddeel in de eindheffingsregeling op te nemen en de daarmee bijkomende belastingen voor eigen rekening nemen.
9 Fiets kan naast de auto van de zaak
Zowel een auto als een fiets van de zaak mogen naast elkaar worden gebruikt. Op die manier moet het bijvoorbeeld voor een werknemer interessanter worden om een aantal dagen per week de fiets naar het werk te pakken.
10 Fiets van de zaak naast privé-auto
Rijdt iemand in een privéauto naar het werk? Dan mag hij voor de dagen die hij met de auto naar de zaak komt, nog steeds de zakelijke kilometervergoeding à 0,19 cent per kilometer berekenen.
11 Werknemer kan een eigen bijdrage voor gebruik van de fiets betalen
Betaalt de werknemer een eigen bijdrage, dan wordt de bruto bijtelling van 7% verminderd met de nettobijdrage van de werknemer. Het resultaat kan nooit minder dan 0 euro zijn.
12 Fiets van de zaak en btw-teruggave
Bij de teruggave van de btw geldt nog steeds het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA). Concreet betekent dit dat de btw bij de aanschaf van een fiets vooraf bij de werkgever afgetrokken mag worden, maar slechts tot het btw-bedrag van de aanschafwaarde van de fiets van 749 euro inclusief btw.